perjantai 17. toukokuuta 2013

Kulinarismia Portossa

Tässähän on kohta hurjat kolme viikkoa vierähtänyt ihan Portossa palloillessa! :o Jospa vähän päivittelisi, mitä kaikkea on tullut tehtyä. No tosiasiassa en oo kyllä kummempia tehnyt, lähinnä salia ja surffia :D Surffissa vaihdoin vähän pienempään, kuitenkin edelleen vaahtomuoviseen lautaan. Huomaa kyllä eron, on se sen verran kiikkerämpi, kun on kapeampi ja lyhyempi, mutta mun mielestä myös paljon mukavampi koska se ei oo mikään valtamerilaiva, jota ei millään saa kääntymään jos näyttäs olevan hyvä aalto tulossa. Edelleenkään en kyllä kauan pystyssä pysy, ja vauhtia pitäs saada enemmän kun se loppuu aina kesken. Tai sitten isompia aaltoja...mutta en halua mennä kovin syvälle ku hukun :D Pitäs varmaan laittaa veneilyliivit päälle!

Tuossa surffikoulu, jossa käyn. Godzilla Surf's Cool.


Meillä oli täällä kämpillä brasialaisen kulttuurin ilta tällä viikolla, kun Patricia opetti mua tekemään brigadeiroseja, jotka on siis kondensoidusta maidosta tehtyjä peribrasilialaisia namuja. Maistoin niitä ekaa kertaa viime vuonna Pittsburgissa parin brassin tekemänä, ja nyt halusin oppia tekeen ite. Ja kuten Pati sanoi, "Minna, it's the most easiest thing you can do in your life"! 

Tässä miltä ne näyttää, kun tekee loppuun asti. Nää ei oo mun tekemiä, kuva interwebin syövereistä.
Me vedettiin helpon kaavan mukaan ja tehtiin brigadeiro-massa, ja syötiin se sitten suoraan kattilasta pyörittelemättä palloiksi. Pati sanoi, että yleensä noita palleroita tehdään vaan just juhliin ja sellasiin ja muuten vedetään se brigadeiro suoraan lusikoimalla nassuun. Siihen tulee siis pelkästään kondensoitua maitoa ja jos haluaa suklaista, niin sitten kaakaojauhetta. Sitten niitä sekoitetaan liedellä niin kauan että seos sakenee, ja sitten annetaan jäähtyä. Jäähtyessään siitä tulee niinku toffeeta: sitkeetä, venyvää ja niiiiin namia! Kaloreita on aivan tajuttomasti.

Siinä minun tekemä brigadeiro. Ja vieressä chimarrão, siitä lisää alempana.
Toinen jokapäiväinen brassijuttu täällä meidän huushollissa on chimarrão eli matee-tee, josta voit lukea lisää Wikipediasta. Se on siis Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa kasvia, joka juodaan tuollasista kynätelineeltä näyttävistä kupeista metallisella pillillä, joka päässä on pieniä reikiä ettei itse yrtti pääse pillistä läpi. Me juodaan aina kuumana, mut voi sitä kai juoda kylmänäki. Siinäki on kaiken maailman niksinsä miten tuo matee ja pilli asetellaan kuppiin. Matee sisältää paljon kofeiinia, ilmeisesti enemmän ku kahvi. Ja kaikki juo tosiaan samasta kupista samalla pillillä niin, että yks kerrallaan tyhjentää kupin ja sitten laitetaan lisää vettä. Maku on karvas, mutta ite tykkään siitä. Sitten kun meen joskus Brasiliaan, tuon tuliaiseksi itselleni mateeta :) Tai chimarrão-nimeä me siitä käytetään.

Keskiviikkona käytiin vihdoin ja viimein yhdessä ravintolassa, Canastra Azulissa, jossa tarjoillaan portugalilaista ruokaa, ja lopuksi pöytään tuodaan kori, johon laitetaan rahaa sen verran kun tuntee haluavansa ruuasta maksaa. Ruokaa ei myöskään saa ite valita, vaan niillä on aina yks menu per päivä. Menu noudattaa kuitenkin samaa kaavaa eli alkupalaksi leipää tms, sitten alkukeitto, pääruoaksi kalaa ja jälkiruoka, myös kahvia tai teetä saa. Paikka on kuin koti. Ja itse asiassa ravintolaa pyörittävä pariskunta taitaa asuakin siellä ravintolan takahuoneessa olevassa asunnossa. Ruokaa saa myös aina lisää jos niin haluaa, samoin viiniä. Itse pyysin lisää pääruokaa kun ei meinannut maha täyttyä, mutta sitten saikin suklaakakun jälkeen melkein pyöriä kotiin... Maksoin 10 euroa, ja olisin ehkä kehdannut maksaa vähemmänkin, mutta veikkaan että yleensä ihmiset maksaa aika yläkanttiin siellä, ainakin turistit. Tosi mielenkiintoinen konsepti! Meillä vierähti tuolla joku kolmisen tuntia.

Omistajasetä nauratti meitä

Paikka on todella symppis, pöytävaraus vaaditaan ihan jo siksi, että ne tietävät paljonko tarvitaan ruokaa kunakin päivänä.
Ens tiistaina mua kutsuu Ibiza neljäksi yöksi! Sitten kun pääsen sieltä kotiin, on vielä yksi tentti, jonka jälkeen lähden viideksi yöksi Barcelonaan. Täällä on pahin deadline-suma just tossa kuun vaihteessa koska luennot loppuu kesäkuun alussa, eikä kukaan ollut halukas lähtemään reissuun niin lähden sitten yksin. Hostellissa tapaa aina reppureissaajia! Vähän on jännitystä ilmassa, sillä varasin hostellin joka ilmeisesti avataan vasta tämän kuun lopussa, koska siellä oli nyt avajaistarjouksia. Saapa siis nähdä, onko koko hostellia vielä edes rakennettu, kun pääsen paikalle :D

Alle viikko Barcelonan jälkeen Satu tulee työkaverinsa kanssa Portoon, ihana nähdä sitäki tyärtä pitkästä aikaa! Ja 10. kesäkuuta Ethan tulee Portoon ja me mennään vajaaksi viikoksi Madeiralle, sitä ootan ihan hulluna koska aika makeita kuvia oon nähny Madeiralta. Siellä ois toiveissa käydä surffillakin, jos vaikka vesi ois vähän puhtaampaa kuin täällä Matosinhosissa, jossa vastaan kelluu muovipusseja sun muuta mukavaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti