Vaihtarivinkit

Tälle sivulle kerään vinkkejä vaihtoa suunnitteleville sitä mukaa, kun kokemusta kertyy.

Asuminen

Sain huoneen Facebookin Porton Erasmus -ryhmän kautta, siellä paljon ihmiset ilmoittelevat vapautuvista huoneista. Muutan asuntoon, jossa on viisi makuuhuonetta, joissa jokaisessa oma kylppäri, sänky, kirjoituspöytä ja vaatekaappi. Yhteisiä tiloja ovat keittiö ja olohuone. Vuokra on 210 euroa kuussa sisältäen veden, sähkön, netin ja kaapelikanavat. Maksoin yhden kuun vuokran etukäteen. Lisäksi on esimerkiksi tällainen sivusto kuin http://alojamento.fap.pt/ josta voi vuokrakämppiä etsiskellä.


Julkinen liikenne

Julkinen liikenne palvelee lähinnä metron ja bussien muodossa. Metro kulkee kampukselle, teknilliseen tiedekuntaan pääsee helpoiten IPO:n pysäkiltä ja taloudelliseen Polo Universitariolta. Kuukausiliput myydään vyöhykkeittäin, ja keskustasta kampukselle tarvitsee kahden vyöhykkeen lipun, joka opiskelijalle kustantaa 22,60 euroa kuussa. Lippuun saa ostaa enemmänkin vyöhykkeitä, jos haluaa esimerkiksi päästä kuukausilipulla myös rannalle Matosinhosiin. Kuukausilipun vyöhykkeet on määrättyjä, joten vaikka sulla olisi kahden vyöhykkeen lippu, et pysty käyttämään sitä mille tahansa kahdelle vyöhykkeelle, vain ainoastaan niille, jotka olet siihen lippuun valinnut.


Kielikurssit

FEUP eli teknillinen tiedekunta järjestää omille vaihtareilleen oman kielikurssin, jonka osallistumismaksua se tukee puolella, eli itselle jää maksettavaksi 75 euroa. Kurssi on intensiivikurssi, eli kolme iltaa viikossa huhtikuun loppupuolelle saakka. Muuten kursseja järjestää Faculdade de Letras eli FLUP, joiden kursseille osallistumismaksu on tietääkseni 150 euroa. Niistä saa enemmän tietoa paikan päällä. Ainakin itselle kielikurssi on ollut hyödyllinen, vaikka en minä kyllä siltikään portugalinkielistä puhetta juuri ymmärrä, vaikka toiseksi viimeinen viikko kurssilla on nyt menossa...


Kurssit

Kursseja saa säätää vielä pitkälle lukukauden alkamisen jälkeen, joten niiden kanssa ei kannata panikoida. Teknillisessä ja talouden tiedekunnassa oli vähän eriäviä mielipiteitä opintopisteiden minimimäärälle, mutta mulla on nyt lopullisessa learning agreementissa 16 pistettä ja se oli riittävä. FEUPissa eli tekniikan tiedekunnassa ei juuri kursseja englanniksi ole, mutta FEPissä eli talouden puolella on joistain kursseista tarjolla englanninkieliset luennot, joilla onkin sitten vain vaihtareita. Portugalinkielisiä kursseja voi suorittaa vaikkei portugalia osaakaan, sillä opettajat antaa sitten erillisiä harjoitustöitä sun muita tehtäväksi - ovat vaan kavereiden puheiden perusteella aika työläitä, koska kaikki opettajat eivät koe velvollisuudekseen kunnolla auttaa vaihtareita, vaan siellä on pärjättävä omineen.

Kurssien luennot loppuvat noin kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jonka jälkeen on sitten tenttejä ainaki juhannusviikolle. Kursseista on myös finalit vielä heinäkuussa, mutta ymmärtääkseni on mahdollista suorittaa kaikki kurssit pois jo kesäkuussa ja korotella sitten heinäkuussa jos tuntuu. Täältä on lähtenyt porukkaa kotimaihinsa jo toukokuun lopulta lähtien, eli jos vaikka kesätyöt painaa alla, niin pitäs onnistua kotiinlähtö aiemminkin. Itse suoritin yhden kurssin hajautetuilla tenteillä lukukauden aikana, ja toisessa tarvitsi palauttaa vain harkkatyö opettajan puutteellisen kielitaidon vuoksi.


Lennot

Itse otin lennot halvatlennot.fi:n kautta Hki-Frankfurt-Porto menopaluuna 228 euroa. Monissa vaihtoblogeissa ja -palautteissa mainittiin Ryanairin halvat lennot Frankfurtista Portoon ja totta, ne on halpoja, mutta ois tullu kalliimmaksi kun ois pitäny hankkiutua sinne Frankfurtiin, jossa pitäis kai myös vaihtaa lentokenttää. Ja lennot varasin tosiaan pari kuukautta ennen lähtöä.


Matkustelu

Ryanair, Easyjet ja Transavia lentää halvalla Portosta moniin eri kaupunkeihin, eli ehdottomasti kannattaa matkustella jos Portoon lähtee. Mm. Madeiralle, Faroon, Madridiin ja Barcelonaan pääsee joskus jopa kympillä, etenkin talvikuukausina!


Pankkiasiat ja hinnat

Ei ole tarvetta omasta mielestä hankkia paikallista pankkitiliä, sillä ainakaan Tapiola ei veloita käteisnostoista ylimääräistä, ja oma Mastercard Electronic debit-kortti toimii yleensä aika hyvin. Enemmänkin on ongelmana, ettei täällä joka paikassa pysty maksamaan kortilla ollenkaan, eli käteistä on hyvä pitää muutama kymppi mukana. Itse asiassa täällä en pidä lomakossani aina edes pankkikorttia, joskus mulla on vain parikymppiä käteistä ja vaihtarikortti mukana, henkkareitakaan kun ei tarvitse missään.

Täällä on hiukan halvempaa kuin Suomessa esim. ruokakaupassa. Baareissa on reilustikin edullisempaa, bissen saa Erasmus-hintaan 50 sentillä jos ostaa oikeasta paikasta. Sen sijaan palvelut kuten hiustenleikkuu tms. ovat yllättäen melkeinpä Suomen hinnoissa. Paitsi vahaus! Kaikki tytöt vahaukseen täällä ;P Elektroniikka on myös suhteessa aika kallista. Sen sijaan vaatteita ja kenkiä saa aika edullisesti, koska täällä on mm. Bershka, New Yorker, Stradivarius, Pull&Bear ja Primark. Ja tietty henkkamaukka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti