perjantai 19. heinäkuuta 2013

Italia, Kroatia ja vähän Portoakin

Kävinpä siis Italiassa ja Kroatiassa, mukavaa oli! Roomaan saavuin maanantai-iltana joskus yhdentoista aikaan, ja reissukaverini Ethanin oli määrä saapua joskus puolenyön jälkeen. Ongelmana oli, että paikallisjunat lopettivat kulkemasta puoliltaöin, eikä Ethanille sitten ollut varmaa kyytiä tarjolla lentokentältä hostellille. Lisäksi sen kännykkäliittymä ei toimi ollenkaan Euroopassa, joten meillä ei ollut mitään keinoa kommunikoida. Pääsin itse ongelmitta hostellille, sain huoneen ja siellä sitten oottelin, että jotain kuuluisi. Ensinnäkin, soittokellossa oli eri nimi kuin mitä olivat hostellilta etukäteen kertoneet, joten kävin jättämässä ulko-ovelle mäkkärin kuitin taakse kirjotetun viestin Ethanille, mutta siinä samalla myös pohdin mahtaako sille kukaan tulla ovea aukaisemaan vaikka oikeaa ovikelloa rimpauttelisikin; respa meni oikeasti kiinni jo yhdeksältä ja oli myöhempään auki vain, koska minä oli ilmoittanut meidän tulevan vasta yhdentoista aikaan. Siellä sitten oottelin huoneessa, ja juuri kun mietin joskus kahden aikaan, että käyn varalta tarkistamassa ettei se värjöttele ulko-oven takana, joku koputti oveen ja siinähän se poika sitten olikin varsin turhautuneena - oli kuulemma soitellut ovikelloa ja hakannut ovea tunnin ajan, ennen kuin ärtynyt hostellin aasialaispoika tuli avaamaan oven toistellen "it's late, it's late". Mutta minä ajattelin, että sillä menee kauemmin saada kyyti sieltä lentokentältä, mutta olivat sitten ottaneet joidenkin brassityttöjen kanssa yhdessä taksin. Joo, ja vaikka sanonkin että hostelli, niin ei se kyllä hostelli ollut vaan B&B (nimeltään Casa Ding), jossa jälkimmäisen B:n käsitti supermarketin halvin pillimehu ja limainen croissant yöpöydällä :D Jäi kroissut syömättä. Mutta muuten huone oli siisti ja todella lähellä Terminin juna-asemaa. Melko meluisa kylläkin, mutta Rooman hintatasoon nähden edullinen. Oon kuullut, että tuo Terminin alue ois vähän levotonta, mutta en itse kokenut sitä sen vaarallisemmaksi vaikka selvästi maahanmuuttajataustaista porukkaa siellä pyörikin.

Roomassa oli tukahduttavan kuuma, ja koska matkassa oltiin pienellä budjetilla, ei haluttanut maksaa sisäänpääsymaksuja jokaiseen nähtävyyteen. Kävimme siis katsastamassa Colosseumin ja Vatikaanin Pietarinkirkon ulkoapäin. Vatikaanissa käytiin museossa ja Sikstuksen kappelissa, mutta varsinkin tuo kappeli oli kyllä aikamoinen pettymys. Se oli siis tyhjä, turisteja tupaten täynnä ollut huone jossa ei tietenkään saanut valokuvata, ja jossa vartijat pitivät tiukasti jöötä yllä ja huusivat jatkuvasti hiljaisuutta. Lisäksi tämä kuuluisa Michelangelon kattomaalaus Aatamin luominen oli vain pieni tuherrus muiden joukossa :D Muutenkin museossa käveltiin suurissa laumoissa, paikka oli aivan täynnä ihmisiä. Sisäänpääsystä sai kuitenkin opiskelija-alennukset, mikä oli mukava. 

Colosseum
No mutta sehän on iso käpy. Vatikaanin museossa.

Pietarin kirkko Vatikaanissa. Oli muuten jonoa.
Fontana di Trevi
Hyvin mahtui auto siihen parkkiin, kun vähän perällä tuuppasi tuota toista autoa kauemmas :)


Forum Romanum jäi näkemättä, koska ensinnäkin halvempi hinta oli kyllä opiskelijoille, mutta vain EU:n kansalaisille, ja jono oli aika massiivinen ja kuumuus läkähdyttävä. Lisäksi järkeiltiin, että sinne ois pitänyt ottaa opastettu kierros, koska muutenhan se ois ollut vain sellaista källäilyä eikä paikka ois oikein auennut kun ei siihen ollut ennakkoon perehtynyt. Sitten kun oon iso ja rikas palaan käymään läpi kaikki nää historiajutut asiantuntevan oppaan kanssa, ne kun on tosi mielenkiintoisia.

Roomassa oli kuitenkin mukava ihan vain kävellä ympäriinsä, me käveltiin Vatikaanista Terminille, ja siinä matkalla käytiin tsekkailemassa tuo suihkulähde ja espanjalaiset portaat, sekä pari jotain muuta mielenkiintoiselta näyttänyttä turistispottia. Lisäksi syötiin italialaiset pitsat, ja oli kyllä hyvää salamipitsaa. Itselle ei onneksi tullut yllätyksenä italialaisen pitsan ohutpohjaisuus, kun on ollut italialainen tyttö täällä kämpillä sitä tekemässä jo aiemmin ;) Etelä-Euroopan olematon take away-kulttuuri tuli taas koetuksi, kun jääkahvi tarjoiltiin mukaan sellaisessa perinteisessä kahden desin valkoisessa muovikupissa ilman jäitä :D Viimeksi Madeiralla Ethan sai kahvinsa take awayna kokismukiin...

Roomasta matka jatkui Kroatiaan, ja jo Rooman lentokentällä saattoi aistia festaritunnelmaa, oli nimittäin sen verran moni koneen matkustajista menossa Ultraan. Perillä meitä odotti iloinen yllätys, sillä meidät oli siirretty kolmen hengen jaetusta huoneesta omaan kahden hengen huoneeseen ihan eri asuntoon kuin missä piti alun perin olla, jotta saimme keittiön käyttöömme. Alkuperäinen majapaikka piti olla Guesthouse Milisa, jota pyöritti mitä ilmeisemmin perhe, joka myös asui samassa asunnossa, jossa vieraat yöpyivät. Tarjoilivat heti mehua siinä matkalaisille, ja sitten puoli perhettä lähti saattelemaan meitä sinne toiselle asunnolle. Eikä tarvinnut maksaa lisää tästä upgreidauksesta. Onneksi älysin etukäteen laittaa mailia keittiöasiasta! Meillä oli muutenkin kohtuuhintainen tuo majoitus kun oli niin hyvissä ajoin varattu: maksettiin 20e yö per naama, kun taas kaks aussityttöä, jotka olivat varanneet ihan parin päivän varoitusajalla maksoivat 75e per naama yöltä tuon festarin takia - eikä ne ees olleet tulossa festareille. Asuntola oli mukava, siinä oli neljä huonetta, keittiö, oleskelutila, takapiha ja kolme kylppäriä. Seurana meillä oli lähinnä australialaisia, joiden kanssa siinä tuli sitten hengailtua enemmänkin.

Itse festari Ultra Europe oli ihan mahtava, lähes kaikki isoimmat dj-nimet ja mitkä bileet siellä olikaan! Miinusta annan vain siitä, että vettä ei saanut mistään ilmaiseksi, ja siellä 30 asteen lämmössä oli ihan hirveä jano koko ajan. Kiva maksaa puolen litran vesipullosta jotain 2,5 euroa.. Aviciin keikan aikana olin niin janoinen, etten loppuajasta enää pystynyt ajattelemaankaan muuta kuin kylmää vettä :D Ei ois onnistunut luovia kaljateltalle vettä ostamaan ja vielä takaisin samoille paikoille eteen. Päällimmäisenä mieleen jäivät Aviciin, Porter Robinsonin, Armin van Buurenin ja ennen kaikkea Hardwellin keikat. Voi vitsit. Tänään täällä Portossa vielä luvassa David Guetta, ja elokuussa Oulussa mm. Otto Knows ja Yves V. Hyvä kesä.


Ultra put your hands up
Tykkäsin Splitissä erityisesti vanhasta kaupungista, jossa oli kapeita kujia ja pieniä putiikkeja. Ois taas ollut ihan mielenkiintoista tietää enemmänkin paikan historiasta, sillä tuon kyseisen kaupunginosan rakennutti aikoinaan joku antiikin Rooman keisareista.


Vanhakaupunki
Kroatiasta meillä oli lento Milanoon, jossa oli joku 15 tuntia aikaa ennen lentoa Portoon. Käytiin siinä sitten katsastamassa se Duomo-kirkko ja syömässä italialaista safkaa, itse söin calzonen kinkulla, salamilla ja ricotta-juustolla, oli melkonen setti. Siinä vaiheessa tuntui, että selviää hyvin seuraavat 12 tuntia ennen lentoa :D Sinänsä Milanosta jäi sellainen mielikuva, ettei siellä shoppailun lisäksi paljon muuta ole. Jos olis taskut rahaa pullollaan, niin mikäs siinä olisi niitä merkkiliikkeitä kierrellessä. Nyt ois päästy edes sisään rinkkojen kanssa :D Yö menikin sitten Bergamon lentokentällä nuokkuessa, ja koska edellinenkin yö oli jäänyt vain muutaman tunnin mittaiseksi, ei tarvinnut unta paljon ootella, kun päästiin maanantaiaamuna Portoon.


Ethan miettii, ostaisko Guccia vai Gabbanaa

Duomo di Milano
Nii, ja just ennen tätä reissua isä ja äiti oli käymässä Portossa, sillon vielä helteet helli, eipä helli enää.


Käytiin viinikellareissa. Tullut käytyä eri viinikellareissa jo viitisen kertaa, tässä alkaa olla portviiniekspertti.

Ponte Luizilla äitin kaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti